Er is een beroemde zentekst van de Japanse Zenmeester Dogen Zenji (1200-1253): ‘Instructies voor de zenkok’. Ogenschijnlijk lijkt het daarin te gaan over wat een kok allemaal te doen staat in een 13e – eeuws klooster in Japan.
In de tekst geeft Dogen heel praktische aanwijzingen over hoe je om dient te gaan met wat er voor handen is aan ingrediënten in de keuken. En meestal was dat niet zoveel in die veelal armoedige tijden.
De tekst laat zien hoe je met de gegeven ingrediënten, een gezonde en voedzame maaltijd kunt koken; of je nu verse groenten in huis hebt of slechts enkele brandnetels en een afgekloven maggiblokje.
In deze workshop blijkt dat de tekst veel dieper gaat en wordt het duidelijk dat de aanwijzingen in feite van toepassing zijn op alle gebieden van ons moderne leven, zoals werk, gezin, gezondheid en relaties.
Anders gezegd: de tekst gaat over hoe wij – hoe ík – een waardig en zinvol leven kan ‘koken’ van de ingrediënten die mij gegeven zijn.
Details – Hoe ik mijn leven “kook”
- Kosten: Euro 20
- Begeleiding: John de Weerdt
- Datum: 12 oktober
- Tijd: 14:00 – 16:00
- Lokatie: Zentrum, O’gracht 84, Utrecht.
De workshops vinden plaats in Zentrum (O’gracht 84) en zijn in principe toegankelijk voor iedereen, ook als je nog geen of weinig ervaring hebt met (zen) meditatie.
Naast de inleidingen mediteren we periodes van 15 minuten: de ervaring leert dat iedereen dat kan! Je kunt je hieronder aanmelden. Van harte welkom.